O nama

Odred izviđača N. B. Đebo djeluje u Novom Zagrebu u Trnskom, Kajzerici i Sigetu.

Još daleke 1965. počinje naša izviđačka priča, kada se osniva izviđačka četa u tada još novom zagrebačkom naselju Trnsko.

Današnji je Odred izviđača N.B. Đebo, nazvan u čast prerano preminulog člana i profesora likovne kulture u OŠ Trnsko Nikole Bolonića Đebe, osnovan 1990. godine, a broji preko pedeset članova okupljenih u tri družine – družinu poletaraca “Seka i braco”, mlađih izviđača “Supernova” te izviđača istraživača “Mladi lavovi”. Kao članovi Zagrebačkog skautskog zbora i Saveza izviđača Hrvatske marljivo provodimo raznolik izviđački program koji naše članove poučava znanjima i vještinama koje nemaju priliku naučiti u redovnom obrazovanju ili svakodnevnom životu. Naglašavajući zajedništvo, život u prirodi te zaštitu prirode pod budnim okom svojih voditelja djeca i mladi razvijaju sustav vrijednosti temeljen na društvenim, osobnim i duhovnim načelima iskazanima u Zakonima izviđača te razvijaju svijest o sebi kao odgovornom pojedincu i kao važnom konstruktivnom dijelu društva. Dajemo sve od sebe kako bismo doprinijeli globalnom izviđačkom pokretu koji danas okuplja 40 milijuna članova te predstavlja najbrojniju organizaciju za djecu i mlade u svijetu.

Kroz trideset vrijednog rada Odred je u svojim izviđačkim aktivnostima okupio ukupno preko 1000 djece, ponajviše iz novozagrebačkih naselja Trnsko, Siget, Trokut i Kajzerica. I premda ta djeca, odnosno danas odrasli ljudi, više nisu u našoj organizaciji, zasigurno će im njihove avanture s maramom oko vrata ostati u lijepom sjećanju, a izviđački zakoni ostati upamćeni kao nit vodilja u daljnjem životu, što i jest cilj našeg djelovanja.

Devedesetih je Odred, uz redovite izviđačke aktivnosti, pokrenuo i projekt Grad Sunca, u kojemu je ukupno sudjelovalo preko 4500 sudionika, najviše stradale i ratom ugrožene djece, na što smo osobito ponosni, kao i na posjete visokih dužnosnika WOSM-a, poput bivšeg glavnog tajnika WOSM-a gdina Morelliona.
Kroz godine N.B. Đebo je što posjetom upoznao, a što pod šatorima boravio u gotovo svim krajevima Lijepe Naše, a i šire, sudjelujući na više europskih i srednjoeuropskih Jamboreea (UK, Luksemburg, Austrija, Slovačka, Češka, Poljska), kao i na međunarodnim seminarima (Francuska, Njemačka). Naravno, sudjelujemo i na brojnim natjecanjima te i sami organiziramo izviđački višeboj Đeboree te orijentacijsko natjecanje ĐON.
Kroz te su aktivnosti sklopljena bezbrojna prijateljstva i suradnje što s hrvatskim, što sa stranim odredima te nam se na našim aktivnostima, ponajviše logorovanjima, često pridružuju i strani izviđači.

Odred sudjeluje i pomaže u osposobljavanju mladih izviđačkih voditelja što našem pokretu osigurava svijetlu budućnost, a za sve izvedene aktivnosti, kao i za dugogodišnji trud u promicanju izviđačkog načina života, Savez izviđača Hrvatske Odredu je dodijelio niz priznanja i odlikovanja te je Odred nositelj Srebrnog i Zlatnog znaka SIH-a.